От Агенцията за медицински надзор извършвали непрекъснати проверки на медицински услуги

...
От Агенцията за медицински надзор извършвали непрекъснати проверки на медицински услуги
Коментари Харесай

530 лв. за промивка на уши на Златните

От Агенцията за медицински контрол извършвали непрекъснати инспекции на медицински услуги по Черноморието

19-годишен екскурзиант от ЮАР е получил фактура за 530 лв. от частен медицински център на " Златни пясъци ", където потърсил помощ поради болки в ушите. Фрапиращата касова записка и самата фактура бяха оповестени в обществените мрежи и провокираха стихия от отвращение.

Чужденецът отишъл на обзор в медицински център " Рефлекс " късно вечерта на 26 юли. Бил със свои другар и се оплаквал от остра болежка в ушите. Младежът бил прегледан, ушите му били промити и му била издадена рецепта.

Описаните във фактурата цени са:
Преглед от доктор нощен (19 ч-7 ч) - 170 лева;Изписване на рецепта - 40 лева;Промивка на ухо (2 бр. х 75 лева.) - 150 лева;Отстраняване на незалепени непознати тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана - 100 лева;Апликация на лекарствено средство в ушния канал - 20 лева;Консумативи - 50 лв.. 
Лекарката, прегледала непознатия екскурзиант, е съсобственичката на центъра доктор Оксана Мокан. Пред Нова телевизия тя бе безапелационна, че нарушавания няма, ценоразписът е разгласен, а момчето е било предизвестено, че в частен кабинет, който не работи с НЗОК.

" Бяха англоговорящи от ЮАР. Единият говореше на негоден български. Казах им, че това е частен медицински център и би трябвало да си заплатят. Казах им, че 170 лева нощен обзор и оттова нататък зависи от услугата и им демонстрирах ценоразписа ", добавя доктор Мокан.

По думите й, промивката на уши не е лесна операция и се прави от експерт, не всеки можело да я направи, тъй като имало риск от пръсване на тъпанчето.

Докторите в частния център обяснявали на всеки пациент къде може да отиде, в случай че желае безвъзмездна лекарска помощ. Когато са чужденци обстановката била по-сложна.

" Въпросът е честен. Ако в този случай частният кабинет е единствена опция, тогава въпросът е за какво услугата коства толкоз доста. Дали е редно? Въпросът е честен ", изясни Ани Бонева от Център за отбрана на правата в опазването на здравето.

От частния център пък са безапелационни, че моралът не липсва. Не единствено тъй като всичко било законно, а и тъй като имали контракти с разнообразни застрахователни компании.

От Агенцията за медицински контрол обясниха, че правят непрекъснати инспекции на медицински услуги по Черноморието и се самосезират, когато е належащо.

 

 

  

  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР